Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog Logopedka Kristina Horníková

Logopedka Kristina Horníková

Inspirativní rozhovory 18. 6. 2018 1 minuta
Kristýna Křížová
Dnešní děti špatně mluví a jejich vyjadřovací schopnosti se také zhoršují, varují logopedi. Na našem Kreativním festivale v Praze v květnu 2017 jsme se proto zeptali zkušené logopedky, paní Kristiny Horníkové, na její pohled na toto téma.

Kristino, jaké jsou největší starosti rodičů, když přicházejí k Vám do logopedické poradny?

Rodiče dnes nejvíc řeší vadnou výslovnost, ale z mého pohledu je mnohem důležitější obsah řeči - jestli děti rozumí tomu, co jim sdělujeme, nebo naopak umí vyjádřit svoje myšlenky a postoje.

Přijde-li dítě s vadou výslovnosti, jaké principy by měli rodiče při domácím cvičení dodržovat?

Do ordinace chodí většinou děti, které ještě neumí některé hlásky, nebo je tvoří vadně. S jejich nácvikem pomáhá vhodné cvičení motoriky mluvidel. Cvičení by měla být častá a krátká, ideálně i zábavná. U většiny cvičení používám hry, za správně vyslovená slova dostávají děti například dílky skládačky. Když skládačku složí - je docvičeno.

Zmínila jste i rozvoj vyjadřovacích schopností a schopnosti porozumět řeči. Jak je rozvíjet?

Součástí logopedické péče je i rozvoj slovní zásoby, ta se výborně trénuje vyprávěním, popisováním a třeba hádankami. Existuje mnoho skvělých materiálů - knih, her atp., které rodičům usnadní práci a navedou je správným směrem.

Jaký máte jako logoped vztah k velkému tématu dneška: mobilům a tabletům u dětí?

Osobně proti PC a tabletům nic nemám, mohou fungovat jako dobrá motivace, ale jejich používání by mělo mít jasně daná pravidla - čas u nich trávený by neměl být moc dlouhý.

Internetový obchod
Sdílet
Kristýna Křížová Kristýna je zakladatelka a duše Agátina světa, kterému dává směr. Spolu se svou sestrou Lucií zkoumají české i zahraniční značky, aby do Agátina světa zařadily ty nejlepší hry a hračky. Protože jen hry, hračky, knížky a stavebnice, které vynikají přínosem pro děti, kvalitou zpracování, bezpečností i designem mohou patřit do Agátina světa. A takový je pak svět, který pro nás tvoří.