Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog Jak si užít radost z pohybu: tančíme s dětmi

Jak si užít radost z pohybu: tančíme s dětmi

Rozvíjíme předškoláky 18. 6. 2018 3 minuty
Kristýna Křížová
Také vaše dítko neustále poskakuje u jakékoliv melodie, kterou slyší? Tento fakt značí neochvějný zájem o hudbu jako takovou, ale zároveň může být i známkou hudebních a tanečních vloh, které byste měli dále rozvíjet.

Vše začíná rozcvičkou

Rozcvička je stejně důležitá jako třeba rozezpívání  u zpěvu. Děti si zahřejí svaly a zároveň je navnadíte na nadcházející hru – tanec. Pro začátek je výbornou rozcvičkou sestava: „hlava, ramena, kolena, palce“. Celý text zní:

Hlava, ramena, kolena, palce,
kolena, palce, kolena, palce.
Hlava, ramena, kolena, palce,
oči, uši, pusa, nos.

Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=GN7EY_5FXvQ

 

Nejprve začněte v pomaloučkém tempu. Každé slovo říkanky musí pasovat na jednu dobu. U každého slova, které vyřknete, se dotkněte příslušné části těla a řekněte dítku, aby vás napodobilo. Následně zkuste říkanku v rychlejším tempu.

Pozor však na zrychlování během rozcvičky, mohlo by to mít u dítka za následek nesprávné návyky z hlediska držení rytmu a tempa. Vždy tedy v jednom tempu začněte a následně dokončete rozcvičkovou říkanku a tempo měňte až u jejího opakování.

 

Ptačí tanec – oblíbený zahřívací taneček pro děti

Ptačí tanec patří také mezi oblíbené dětské tanečky. Jeho nespornou výhodou je hlavně to, že jeho základ již existuje a je u něj rovněž přesně daná choreografie. Pokud si tedy nevěříte z hlediska vymýšlení kroků, je ptačí tanec ideální volbou. Bez problémů najdete na internetu video i s choreografií.

Tip: na ptačí tanec si můžete například vyrobit masku nebo zdobení a taneček si tak trochu obohatit.

Zdroj: Photo by Patricia Prudente on Unsplash

 

Pěvecko-taneční sestavy

Plánujete-li obohatit oblíbenou píseň svého dítka tanečními kroky, rozhodně volte píseň, která má pomalejší tempo. Sem můžete přidat houpavé kroky, jemné pohyby šátkem, stužkou i dalšími rekvizitami. Dítě tak zvládne bez problémů zpívat, správně dýchat a sestavu „úspěšně dokončit“. V opačném případě hrozí zlozvyky, křečovité nasazení tónů a složité zapamatování kroků.

 

Samostatné taneční sestavy

V tomto případě můžete vsadit na rychlejší tempo. U předškolních dětí však pozor na rozdělování jednotlivých počítacích dob. Pokud se píseň počítá například na 4 doby, nesnažte se nutně do 4 dob vložit 8 různých pohybů. Naopak u 4 dob využijte třeba pouze 2 pohyby. Taneční sestava pak bude pro dítko o mnoho jednodušší. K „vyššímu levelu“ pak můžete přistoupit, až budete mít doma zkušenějšího tanečníka či tanečnici.

Rada: Po ukončení „taneční hodinky“ nezapomeňte na protažení svalů stejně jako u jakékoliv jiné sportovní činnosti.

Internetový obchod
Sdílet
Kristýna Křížová Kristýna je zakladatelka a duše Agátina světa, kterému dává směr. Spolu se svou sestrou Lucií zkoumají české i zahraniční značky, aby do Agátina světa zařadily ty nejlepší hry a hračky. Protože jen hry, hračky, knížky a stavebnice, které vynikají přínosem pro děti, kvalitou zpracování, bezpečností i designem mohou patřit do Agátina světa. A takový je pak svět, který pro nás tvoří.