Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog Jak rozvíjet dvouleté děti: Zkouším skládat

Jak rozvíjet dvouleté děti: Zkouším skládat

Tipy pro výběr her a hraček 23. 6. 2018 3 minuty
Kristýna Křížová
Dvouleté děti si potřebují ověřovat, že začínají dobře chápat svět okolo sebe a že vše do sebe zapadá. Je pro ně klíčové skládat první puzzle či mozaiky. Navíc při hře rozvíjejí jemnou motoriku, tak důležitou v pozdějším předškolním období. Inspirujte se našimi tipy, jak děti motivovat k rozvoji jemné motoriky.

Dvouleté děti postupně opouštějí úchop dlaní a čím dál více používají své prstíky. Některé děti už dokonce zkoušejí držet tužku (ale s touto dovedností není třeba spěchat, zakořeněné zlozvyky se velmi špatně odbourávají). Jemnější práce prstíky také vyžaduje jistou trpělivost a soustředění, což jsou vše dovednosti, které je velmi žádoucí u malých dětí rozvíjet. Doporučujeme tedy skládat s nimi puzzle či barevné mozaiky. Při těchto hrách se rozvíjí totiž nejen vše, o čem jsme již mluvili, ale také získáte příležitost pracovat na slovní zásobě a vyjadřování (při popisování obrázků na puzzle, barvách na mozaice atp.).

Jak vybrat správnou hračku pro dvouleté dítě?

I u hraček pro dvouleté děti platí, že by měly být dostatečně odolné a variabilní. Velmi praktické začínají být hry, které mají několik úrovní náročnosti. Vaše dítě se začne po intelektuální stránce rozvíjet rychle a bude ho bavit zvládat stále těžší a těžší úkoly. Děti se také začínají lišit ve svých zájmech: některé směřují spíše k fantazijnímu hraní, jiné se ukazují jako více systematické, a také takové hračky vyžadují. V ideálním případě by zvolená hračka měla umožňovat vývoj oběma směry.

Naše nejoblíbenější hračky pro dvouleté dítě

Klasickou hračkou pro dvouleté děti bývají první puzzle. Mezi dvoudílnými puzzle od francouzského Djeco jistě vyberete takové, jehož téma bude vašemu dítěti vyhovovat. Všechny jsou vkusně ilustrované a vyrobené z velmi pevného kartónu z velkých dílků. Díky dobře zvoleným tématům tato puzzle nabízejí i řadu témat k povídání.

Pokud vaše dítě rádo skládá, můžete mu místo puzzle nabídnout zajímavou stavebnici SmartMax. Pro dvouleté děti doporučujeme Můj první totem. Stavebnice obsahuje osm stavebních dílků s různými zvuky a texturami. Dílky děti potěší hlavně tím, že jsou na nich líbivé obrázky zvířat. Děti si staví ze stavebních dílků totem. Mohou postupovat podle přiložených předloh nebo popustí uzdu fantazii a totem si vymyslí. Všechny dílky poslouží jako doplněk ke všem dalším sestavám stavebnice SmartMax.

Skládání barevných mozaik je tradiční rozvíjející hra, kterou vřele doporučují pediatři i logopedové. Při tvorbě mozaik se totiž rozvíjí nejen jemná motorika, ale i koncentrace, vnímání detailu či fantazie. Mnoha rodičům se osvědčila mozaika italské rodinné firmy Quercetti (vyráběná přímo v Itálii) Fantacolor Junior, kterou si navíc můžete vybrat v několika variantách. Základem všech však je, že si děti mohou vybrat mezi skládáním obrázku podle předlohy nebo podle vlastní fantazie.

 

Internetový obchod
Sdílet
Kristýna Křížová Kristýna je zakladatelka a duše Agátina světa, kterému dává směr. Spolu se svou sestrou Lucií zkoumají české i zahraniční značky, aby do Agátina světa zařadily ty nejlepší hry a hračky. Protože jen hry, hračky, knížky a stavebnice, které vynikají přínosem pro děti, kvalitou zpracování, bezpečností i designem mohou patřit do Agátina světa. A takový je pak svět, který pro nás tvoří.