Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog České knihy pro děti zažívají úspěch ve světě

České knihy pro děti zažívají úspěch ve světě

Čteme s Agátou 18. 6. 2018 3 minuty
Kristýna Křížová
Česká literatura má ve světě velmi dobré jméno, resp. jejich autoři, ilustrátoři a vydavatelé. Za svoji tvorbu získali mezinárodní ocenění. Agátin svět dlouhodobě vybírá pro vaše děti to nejlepší, můžete se tedy spolehnout, že i tyto oceněné knížky pro děti najdete v naší nabídce. Nechte se inspirovat a vyberte dětem jednu z oceněných krásných dětskách knížek!

Naše knihy pro děti byly ve světě vždy ceněné pro kvalitu své výtvarné stránky. Ve šlépějích této tradice kráčí i ilustrátorka Lucie Dvořáková, jejíž práce získávají odborná ocenění dlohuodobě (v České republice získala čtyřikrát ocenění Zlatá stuha za ilustrace v letech 1995, 1996, 2003 a 2007). V roce 2013 získala čestné uznání Namibook Festival 2013 v Jižní Koreji, které patří mezi nejvýznamnější veletrhy dětských knížek v Asii. Pravidelně vystavuje doma i v zahraničí. 

Lucie Dvořáková dokazuje své mistrovství i na stránkách těchto knih pro děti, které najdete v Agátině světě:
 Knížka pro děti  POhádka pro děti  

  

 

Ilustrátor Filip Pošivač patří také mezi uznávané ilustrátory. Na knihách spolupracuje s nakladatelstvím: Běžíliška, Kant, Petrkov nebo Argo. Jeho propracované a jemné obrázky ocenila komise IBBY 2018 a zapsala ho na čestnou listinu mezi velikány české ilustrace. Toto ocenění získal za ilustrace ke knize Kuba Tuba Tatubah, které vydalo nakladatelství Běžíliška. Filipovu tvorbu můžete obdivovat také na stránkách těchto knih:

   

IBBY seznam se zveřejňuje už od 50. let a každé dva roky vybere jednoho ilustrátora, spisovatele, překladatele, kterého ocení za nejvýznamnější přínos literatuře pro děti. V minulosti se na tuto listinu například dostal Jiří Trnka, Ludmila Jiřincová či Antonín Strnadel. 

 

Jedinečný Adolf Born

Osobitá a nezaměnitelná tvorba ilustrátora Adolfa Brona se dostala do knížek, animovaných filmů, na plakáty, pohlednice. Díky ilustracím dětských knih jako jsou Mach a Šebestová, Pipi Dlouhá punčocha nebo animacím z filmové série o básnících patří Adolf Born k nejznámějším českým malířům. Úspěch slavil nejenom doma, ale i v zahraničí. Je držitelem mnoha ocenění, mimo jiné české medaile Za zásluhy I. stupně a francouzského řádu Rytíř umění a literatury. Nahlédněte do jeho rukopisu v těchto knihách:

   

 

Bílé vrány opět vzlétly

Na knižním veletrhu a literárním festivalu ve Frankfurtu představili zástupci mnichovské Mezinárodní knihovny pro mládež nový katalog s doporučením knížek pro děti a malé lidi z celého světa. Katalog White Ravens obsahuje celkem 200 titulů v 38 jazycích z 56 zemí světa. V roce 2017 se do tohoto katalogu zapsaly i dva české tituly.

Nakladatelství Běžíliška vydává řadu úspěšných knih pro děti a mládež. Básník Petr Borkovec a ilustrátorka Andrea Tachezy spojili síly a vytvořili poetické leporelo  O čem sní, které získalo dvě mezinárodní ceny. Kniha byla zapsána do katalogu White Ravens 2017 a získala hlavní cenu Fedrigoni Card Couture Award 2017 v kategorii Extraordinery projects mezi několika stovkami projektů z pěti zemí. Kniha pojednává o snívcích a jejich snech. Není nic zvláštního, že má člověk sny. Ale jaké sny má taková liška nebo moucha? A co třeba tužka? Anebo snad rohlík? Fantazii se meze nekladou.  

 

 

Druhý úspěch přináší nakladatelství Albatros s knihou Překlep a Škraloup. Kniha sbírá jedno ocenění za druhým a není třeba se divit. Zaručeně pobaví i dospělé čtenáře! Vítězka Zlaté struny i Magnesie Litery byla zapsána do katalogu dětských knih White Ravens a je také držitelka ocenění komise IBBY 2018, čímž se dostala na čestnou listinu mezi velikány české tvorby! Kniha od Tomáše Končického získala ocenění především pro nápaditost, obsah a výtvarné zpracování.  

 

Nakladatelství Baobab získalo ocenění za své dětské knížky v italské Boloni

Obrazová kniha To je Praha, kterou v roce 2015 vydalo nakladatelství Baobab, získala Čestné uznání na světové festivalu dětské literatury Bologna Children's Fair. Autorem knihy jsou spisovatelka Olga Černá a ilustrátorka Michaela Kukovičová. Kniha vyšla v české a anglické verzi a seznamuje malé čtenáře s krásnými místy našeho hlavního města. Tato kniha osobitým stylem navazuje na cestopisné knihy ze série To je... autora Miroslava Šaška a je jistým vzdáním holdu jeho celoživotního díla.

Mezi naše neojoblíbenější knížky pro děti od Baobabu patří tyto:

    

Internetový obchod
Sdílet
Kristýna Křížová Kristýna je zakladatelka a duše Agátina světa, kterému dává směr. Spolu se svou sestrou Lucií zkoumají české i zahraniční značky, aby do Agátina světa zařadily ty nejlepší hry a hračky. Protože jen hry, hračky, knížky a stavebnice, které vynikají přínosem pro děti, kvalitou zpracování, bezpečností i designem mohou patřit do Agátina světa. A takový je pak svět, který pro nás tvoří.