Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog Testování: Vyjmenovaná slova s Čertíkem Kvítkem

Testování: Vyjmenovaná slova s Čertíkem Kvítkem

Recenze 17. 7. 2020 3 minuty
Kateřina Hrubešová
Vyjmenovaná slova jsou jednou z nejpodstatnějších věcí, kterou by měl každý školák i dospělý bezchybně ovládat. Ve vyjmenovaných slovech najdeme mnoho výrazů, které umí potrápit nejen malé školáky! A přiznejme si to, my dospělí, také občas přemýšlíme nad I nebo Y. Hra Pekelné učení s Čertíkem Kvítkem od značky 4bambini vydala hru zaměřenou právě na trénink vyjmenovaných slov. Navazuje na oblíbenou řadu pracovních sešitů autorky Romany Suché, které vydalo nakladatelství Albatros.

Kristýna Křížová, máma tří školních dětí a zakladatelka Agátina světa, říká: "Při tvorbě herního principu jsme vycházeli z jednoduchách klasických her, které jsme upravili podle našich potřeb. Naším cílem bylo skloubit jednoduchý a přehledný herní mechanismus, který vytvoří prostor pro téma hry, v našem případě vyjmenovaná slova, a silné a kvalitní ilustrace, které děti vtáhnou do hry. Velice nás těší, že hry se ujal výtvarník Jan Pomykač. Právě jeho krásné kresby dodaly hře origialitu a hravost. Jako první testovaly hru naše děti. První reakce byly úsměvy, když získaly kartu strejdy čerta, a překvapení, když měly odpovědět na záludnou otázku na vyjmenovaná slova od čertíka Kvítka".

Testování  hry Pekelné učení s Čertíkem Kvítkem: hra, která děti vtáhne děti

Testování hry se u rodičů setkalo s pozitivní reakcí. Velmi se líbilo grafické zpracování a pravidla, která nevyžadují dlouhé studování. Těší nás kladná zpětná vazba od všech rodičů a moc jim tímto děkujeme za pečlivé testování. Na úvod jsme vybrali citaci maminky Lucie, která je zároveň učitelkou na prvním stupni ZŠ. Shrnula takřka vše, co hra může nabídnout:
 

"Hra je úžasná, která děti vtáhne do světa pekelného. Děti zde chtějí "dostávat" uhlíky a vyměňovat je za pekelná stvoření.Všechny čertíky si děti pojmenovaly a přesně vědí, kterého si vymění jako prvního, druhého a dalšího. První vždy musí být přeci Lucifer, další "čertí šašek", Hlídač, Kadeřník, Chloupek, Sporťák, Smíšek, vrchní hlídač kotlíků, Mrzout atd. Raději odpovídají na otázky týkající se I/Y než risk ve formě kartičky s čertíkem Kvítkem, zde totiž mohou přijít o uhlík a nedejbože o čerta! 😆 

Líbí se mi velice, že hru může hrát dítě samo a zkontrolovat si tak z druhé strany kartičky, zda výraz doplnil a pochopil správně. Stejně tak, že může hru hrát i mladší dítě neznalé slov vyjmenovaných. Může hrát buď jako Z pohádky do pohádky a postupovat od Startu k Cíli a sbírat uhlíky nebo se učit od staršího, jaká to vlastně ta vyjmenovaná slova jsou. Proč to neumět již dříve a nepoznat bohatost českého jazyka? Náš syn s tím vůbec neměl žádné problémy, ukazovali jsme vyjmenovaná slova pomocí obrázků a on hledal, zda je nějaké slovo podobné či nikoli a hle, několik slov již dobře zná a naučil se i nová slova, se kterými se ještě v životě nepotkal 😀." 


 

Jak bavilo rodiče a děti testování hry Pekelné učení s Čertíkem Kvítkem?

Každá rodina obdržela jeden kus hry. Krásně barevná krabička v sobě ukrývá herní plán, figurky, uhlíky, kartičky čertíků a 168 ilustrovaných kartiček s otázkami na vyjmenovaná slova. Maminka dvou školních dětí dodává: "Hra je velmi kvalitně zpracovaná a po grafické stránce krásná. Obrázky čertů jsou vtipně namalované. Figurky a kostka jsou standardní jako u hry člověče nezlob se. Uhlíky, které ve hře sbíráte, jsou maličké a kvalitně propracované."

Všechny děti, které byly zapojeny do testování, byly ze hry nadšené.  Obrázky roztonilých čertů je uchvátily tak, že vůbec neměly pocit, že se vlastně učí. "Děti hra bavila, upřímně, po otevření krabice jsem nečekala jinou reakci. Hned chtěly hrát a vydržely bez přestávky hrát dvě hodiny. První víkend po obdržení hry byl doslova herní. Čerti jsou v našem případě třeba do černého.", říká učitelka 1. stupně ZŠ a maminka dvou školních dětí. 
 

Hra je určena pro školní děti, které se právě učí vyjmenovaná slova. Pravidla lze upravovat podle věku a schopnosti dítěte. Velmi nás potěšilo, že rodiče se nebáli do hry zapojit i mladší sourozence. Je to pro nás skvělá zpětná vazba a pro ostatní rodiče tipy, jak hrát celá rodina. "Hráli jsme s dcerou, která v současné době probírala vyjmenovaná slova, a pro ni to bylo fajn procvičování. Mladší dceru jsem zapojila při počítání, házení kostkou, poznávání čísel a procvičila si jemnou motoriku při manipulaci s uhlíky. Oběma se moc líbili strýčci čertíci.", říká Šárka, maminka dvou dětí. 

Skvělý tip nám dala blogerka Veselá chaloupka, která hru vyzkoušela se svými dětmi. Její prvňáček se chtěl také do hry zapojit, přestože vyjmenovaná slova ho teprve čekají. "Jelikož neumí vyjmenovaná slova, jeho cílem bylo přečíst kartičku bez chyby. Pokud se mu to povedlo, vysloužil si uhlík. Hru tak lze použít určitě nejenom s vyjmenovanými slovy."
 
 

Psaní diktátu může být někdy pěkná nuda. Ale když spojíte pohyb s učením, je to dost velká zábava. 

"Některé děti neumí vyjmenovaná slova použít. Dokáží se je naučit, ale v pracovním sešitě při psaní diktátu to vypadá, jako by žádná vyjmenovaná slova neexistovala", říká Lucie, asistent pedagoga a maminka školačky. Při testování maminka využila kartičky s vyjmenovanými slovy ke hře běhací diktát. Trik je v tom, že děti si musí slova přečíst a správně je napsat do sešitu. A kdo jim diktuje? No přece děti samy! A to už je zábava! "Variant může být nekonečně mnoho. Dále mě napadlo vytvořit sloupce 4 s označením i, í, y a ý a dítě na čas musí přiřazovat.", dodává Lucie.
 

Svižná hra s jednoduchými pravidly

Cílem bylo vytvořit vzdělávací hru, kterou pochopíte během pár minut. Podařilo se nám to, co říkají testující rodiny?

"Některé kartičky jsou jednoduché, jiné složitější. Dcera, která se vyjmenovaná slova učila letos, s kartičkami moc problémů neměla, to spíš my s manželem jsme občas tápali. Jen manžel narazil na kartičku, která mu přišla nejednoznačná - M_t špinavý talíř - není podle něj jasné, zda je to umývat nebo vlastnit.", říká Jaroslava, která velmi ráda hraje hry s celou rodinou.

"Pravidla jsou naprosto srozumitelná a jednoduchá. Já jsem jásala, protožeě nebaví studovat dlouhé a složité návody. Upřímně na to jako pracující matka tří dětí nemám čas. Takže za jednoduchost máte významné plus. Pravidla dokonce hned pochopila i devítiletá dcera.", říká Lucie.

"Líbí se mi, že tu jsou kartičky lehčí i těžší a tzv."špeky", se kterými se setkají děti málokdy (plytký talíř, vlys v architektuře, ližiny...) nebo jsou jedny ze zrádných dvojic (výška/vížka, výr/vír, líska/lyska).", říká Lucie, učitelka prvního stupně. 

"Jsou tam kartičky lehčí, ale i obtížné (např. řekni zeměpisné názvy je další stupeň, a obě děti s tím měly problém, ale příště už věděly, takže se tou hrou naučily a zapamatovaly nová slova).", dodává Petra, maminka dvou školních dětí.

 

Internetový obchod
Sdílet
Kateřina Hrubešová Kateřina se stará o Facebookovou stránku Agátina světa, je také autorkou mnoha článků na Agátině blogu. Zkoumá vlastnosti našich hraček do nejmenšího detailu. O své poznatky se dělí v pravidelných článcích, které jsou součástí našich newsletterů.